Waarom een aardbei gezond is?

Verbetert het kortetermijngeheugen: Aardbeien bevatten anthocyanen. Dit zijn kleurstoffen die in rode en blauwe fruitsoorten voorkomen. Deze stoffen kunnen hersenfuncties (waaronder het kortetermijngeheugen) verbeteren [4].

Bevordert de gezondheid van het hart: Uit een studie, uitgevoerd aan de Norwich Medical School, is gebleken dat je de kans op een hartaanval met 32% kan verlagen als je 3 porties aardbeien per week eet. Dit komt doordat een regelmatige inname van anthocyanen (te vinden in aardbeien) je hartfunctie verbetert.
Ook bevatten aardbeien polyfenol. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en het ontstaan van een bloedprop voorkomen, doordat de opstapeling van bloedplaatjes door deze stof wordt tegengegaan. Aardbeien kunnen op die manier de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
Naast deze voordelen kan het eten van aardbeien ook zorgen voor een verminderde kans op de slagaderziekte atherosclerose. Dit komt doordat een aardbei een grote hoeveelheid van de ontstekingsremmende stof quercetine bevat [2].

Beschermt het gezichtsvermogen: Het is mogelijk dat je door het eten van aardbeien een verminderde kans hebt op een vertroebeling van de ooglens, ook wel staar genoemd. Aardbeien bevatten namelijk veel antioxidanten die deze aandoening kunnen voorkomen.
De grote hoeveelheid vitamine C in een aardbei kan bijdragen aan de gezondheid van het hoorn- en netvlies [3]. Andere fruitsoorten met veel vitamine C zijn: kiwi, ananas en sinaasappel.
Uit de Archives of Ophthalmology blijkt dat ook de kans op maculadegeneratie, een ziekte die voor verlies van het gezichtsvermogen kan zorgen, wordt verlaagd wanneer je regelmatig aardbeien eet [1].

Vermindert de klachten van allergieën en astma: Aardbeien zijn rijk aan quercetine. De ontstekingsremmende werking van deze stof kan allergieklachten, zoals brandende ogen en een lopende neus, verminderen [2].

Zorgt voor een gezonde huid: Aardbeien kunnen voor een gezonde en jong-uitziende huid zorgen. De vitamine C in aardbeien bevordert de aanmaak van collageen, waardoor je huid elastisch blijft.
Het ellaginezuur in aardbeien heeft ook een duidelijk effect op de gezondheid van de huid. Onderzoekers van de Hallym University in Korea zijn er achter gekomen dat deze stof de ontwikkeling van rimpels kan tegengaan. Ellaginezuur beschermt de elastische vezels in de huid, waardoor deze niet gaat verzakken [1,3].

Voedingswaarde van aardbei
Een portie aardbeien van 100 gram heeft de volgende voedingswaarde [6]:
• 32 calorieën
• 8 gram koolhyraten
◦ 2 gram vezels
◦ 5 gram suikers
• 1 gram eiwit
• 0 gram vet

Een portie aardbeien van 100 gram bevat de volgende vitamines en mineralen [6]:
• Vitamine C: 98% ADH
• Vitamine K: 3% ADH
• Foliumzuur: 6% ADH
• Mangaan: 19% ADH

Daarnaast bevatten aardbeien kleine hoeveelheden calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, seleen en vitamine B1, B2, B3 en E.